Ratrace

22 januari 2019 0 Door Krulsnor

Ik lees al eens graag de krant. Zoals vandaag bijvoorbeeld. Los van het feit dat ik na 13 pagina’s al mijn portie rologen had opgebruikt voor vandaag, viel me een artikel in het regionieuws wel op. Het ging over het initiatief Kortrijk Spreekt/De Grote Bevraging waarbij de stadscoalitie de burger wil bevragen en inspraak geven welke koers ze moet varen. Over de zin en/of onzin van dit initiatief wil ik hier (nu) niet over praten. Maar er stonden enkele punten in het artikel die al weerhouden zijn om eens te bekijken door het huidig bestuur.

Een van die punten was het behouden van de snelheidslimiet van 120km/u op de ring. Het is namelijk zo dat binnenkort de maximumsnelheid voor auto’s naar 90km/u zal gaan en voor vrachtwagens naar 70km/u. Dit is een beslissing die op vraag van het stadsbestuur door minister Ben Weyts genomen is. De R8 is nog steeds een federale bevoegdheid.
Die vraag is er gekomen omdat een snelheidsbegrenzing zou zorgen voor minder geluidsoverlast en minder schadelijke uitstoot.

Ik ben, zoals je misschien al zou kunnen vermoeden, pro-fiets. In alle vormen. Koersfiets, stadsfiets, handbike, elektrische fiets, cargobike. Het maakt me niet uit. Maar ik ben op zich niet tegen de auto. Ik ben ook een autobestuurder. Hier gaat het me vooral over het absurde punt waarom iemand hier tegen kan zijn. Het is namelijk zo dat er maar op ongeveer de helft van de R8 120km/u mag gereden worden. Als de verkeersdrukte dit al toelaat.

Ik gebruikte even mijn tekenskills om aan te tonen waar men ongeveer op de R8 120km/u mag rijden vandaag. Daarna ging ik in een routeplanner na over hoeveel kilometer dit ging. Ik heb daarbij ruim geschat. Dit gaat over maximaal 12km. Wat eenvoudig rekenwerk maakt dat je dus, aannemende dat je nergens voor een rood licht moet stoppen en overal vlot kan doorrijden, die stroken in 6minuten aflegt als je 120km/u rijdt. Als dit naar 90km/u gaat, verlies je 2 minuten.

Twee minuten. In ideale omstandigheden. En niemand neemt de R8 van begin tot einde. Daarover heeft blijkbaar de meerderheid van de mensen aangegeven in De Grote Bevraging dat ze hier problemen mee hebben. We leven in een ratrace.