Bikepacking Stories 2019

Bikepacking Stories 2019

26 december 2019 0 Door Krulsnor

Een maandje geleden, op 23 november, was het weer tijd voor Bikepacking Stories. Georganiseerd door Gunther van Bikepacking.be. Bikepacking stories ging dit jaar opnieuw door in de Steershop in Brugge en dit voor de 3de keer op rij. Dit zijn verhalen van ongeveer 30 minuten over alles wat in de ruime zin te maken heeft met bikepacking. Wat er dit jaar op het programma stond, vind je terug op de site van bikepacking.be.

Het volledige programma overlopen is veel te veel en als je geïnteresseerd bent in de topics die aan bod kwamen, ben ik zeker dat je contact kan opnemen met de fijne sprekers van de avond. Voor mezelf heb ik wel enkele handige en leuke dingen onthouden. Maar eerst beginnen bij het begin namelijk in Brugge geraken.

Brugge ligt niet super ver van Kortrijk en ik had het idee om er met de fiets naar toe te gaan. Jonathan zag dit idee onmiddellijk zitten (zolang het niet zou regenen). En zo stapten we halverwege de namiddag op de fiets om op ons gemakje naar Brugge te fietsen. Geen koers maar een gezellig gezapig tempo heen en terug rijden en ondertussen weer wat bijpraten. Onderweg genoten we van de omgeving en namen we zelfs even de tijd om foto’s te nemen van de ondergaande zon. Na een kleine 2u rijden kwamen we aan in de Steershop.

Gehydrateerd blijven

Zoals eerder gezegd ga ik niet alles overlopen. Je kan alle sprekers en hun topic terugvinden op de site van bikepacking.be. Ik geef enkel een beetje de dingen mee die ik interessant vond.

Maar wat is nu bikepacking? Simpel gezegd is het de samensmelting van off-road rijden en minimalistisch kamperen. Bikepackers rijden vooral met de mountainbike maar met de komst gravelfietsen zie je steeds meer mensen de trails nemen met een gravelbike. Je kant het eigenlijk zeer ruime bekijken. Ik ben er zeker van dat iedereen wel zijn eigen visie heeft op wat bikepacking precies is. Voor mij persoonlijk is bikepacking een meerdaagse rit rijden waarbij je zelfstandig van punt tot punt rijdt en je alles die je nodig hebt qua kleren en materiaal zelf meepakt op je fiets. Dat kan voor mij een MTB zijn, een gravelbike, een traditionele racefiets zijn tot zelfs een standaard toruingfiets waarbij je voor- en achteraan volledig bepakt en bezakt bent. Het enige wat voor mij echt het grote verschil maakt, is het feit dat je geen volgwagens hebt of shuttle service die je bagage dag na dag afzet op je eindpunt.

Zelf heb ik nog niet veel ervaring met bikepacking. Buiten wat lange eendaagse ritten rijden waar je al wat extra bagage dient meenemen, heb ik mezelf nog niet echt ondergedompeld in deze wereld. Maar het idee is er wel. Behalve voor de 2de maal mijn fiets4daagse en mijn eerste fiets3daagse heb eigenlijk nog niet zo veel ervaring. En om een beetje te leren wat er allemaal kan, wat je nodig hebt en vooral om inspiratie op te doen, was er dus deze bikepacking stories.

De eerste voorstelling zat er al direct boenk! op. Deze was van Mike Steegmans die naast een fantastische fotograaf (volg hem zeker op instagram) ook bikepacker is. Hij woont deeltijds in Spanje en heeft zelf een bikepacking route uitgestippeld in Girona, Spanje. Meer info over zijn route kan je hier vinden. Ik vond deze zeer interessant omdat de route vrij dichtbij is, veel off-road heeft en uit de voorstelling leek me deze rit een goeie instapper voor als je wil meedoen aan echt grote bikepacking events. En het is in Spanje, waar lekker eten en mooie stranden je continu liggen toe te lachen! Deze staat dus hoog op de bucketlist!

De volgende voorstelling die me aansprak was deze van Anne die dit jaar de The French Divide gereden heeft. Ik zei eerder al dat ik eigenlijk nog zeer nieuw ben in dit ganse gegeven en bijgevolg wist ik zelfs niet dat er zoiets bestond zo “dicht” bij huis. Deze komt dus ook op de bucket list maar persoonlijk wil ik daar wel nog minstens een jaar mee wachten. Ik wil me niet halsoverkop in zo een avontuur storten. Ook omdat dergelijke tochten ook al wat specifieke materiaalvereisten met zich mee brengt.

En dat brengt me naadloos bij de voorstelling van Gert-Jan Staelens zijn fiets waarmee hij onder andere ook de The French Divide heeft gereden. Gert-Jan rijdt niet met de duurste of nieuwste fiets. Hij heeft niet de meest fancy setup. De indruk die ik vooral kreeg na zijn exposé bevestigde nogmaals mijn visie op het fietsen in het algemeen. Uiteindelijk zijn het nog steeds de benen die het moeten doen. En met een beetje gezond verstand geraak je ver. En met minimale investeringen geraak je al ver.

Wat ik vooral geleerd heb:
– Een lamp die op een naafdynamo werkt geeft weinig licht als je offroad een steile helling omhoog moet.
– Citroendoekjes kan je altijd gebruiken. Neem er veel mee.
– Je hoeft geen +5000€ setup te hebben om aan bikepacking te doen.

Dat waren voor mij vooral de voorstellingen die me bijbleven. Er waren verhalen over bikepacking in de VS, Mexico en Tanzania maar dat interesseerde me minder. Er was ook nog een voorstelling over “The mental side” van Jack Thompson, een ultracyclist. Die heeft al heel wat op zijn palmares maar voor al zijn verhalen ben je beter af op zijn site.

Na nog enkele biertjes gedronken te hebben, namen we terug de fiets en vatten we onze nachtelijke rit aan richting Kortrijk. We namen de vesten van Brugge die prachtig verlicht waren en reden zo naar huis. Los van alle interessante verhalen, is het vooral de rit met Jonathan waar ik nog het meest van genoten heb.